Brain Awareness Week 2025 in het teken van slaap
Lig je wel eens wakker, of val je soms lastig in slaap? Een keer minder goed slapen hoeft geen grote gevolgen te hebben. Al zorgt een goede nachtrust wel voor een fit begin van je dag. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers. Zo geeft meer dan de helft van de Nederlanders aan niet tevreden te zijn over zijn slaap. Bij 1 op de 5 is er zelfs sprake van langdurige slaapproblemen. Bij sommige groepen zijn de problemen nog groter, bijvoorbeeld bij mensen met een hersenaandoening, bij vrouwen in de menopauze en bij jongeren. Maar hoe ga je ermee om? Wat kun je zelf doen en wanneer zoek je professionele hulp? Daarover vertellen we graag meer tijdens de Brain Awareness Week.

Kennis over de hersenen vergroten en bewustwording creëren over alles wat je hersenen ongemerkt voor je doen, dat is waar de Brain Awareness Week (BAW) over gaat. Omdat vrijdag 14 maart, Internationale Dag van de Slaap, in de BAW valt, duiken we dit jaar dieper in het thema Slaap. Een week lang maken we mensen bewust van hoe belangrijk slaap is voor de hersenen. Wat zijn de do’s en dont’s, wat kun je doen om op de korte en de lange termijn je nachtrust te verbeteren en wat zijn de positieve effecten van slaap.
Blijf op de hoogte via onze social media kanalen!

Op 10 maart gaat de Brain Awareness Week van start! De hele week delen we handige slaap tips, gaan we dieper in op het belang van een kwalitatieve slaap én organiseren we op 13 maart om 12.00 uur een live sessie met slaapwetenschapper Merijn van de Laar. Hij neemt ons mee in de wondere wereld van slaap. Tijdens de sessie beantwoordt hij ook de meest gestelde vragen. Heb jij een brandende vraag over slaap? Laat het ons weten in de comments onder deze post en misschien krijg jij volgende week hét antwoord van een expert!
Op 14 maart, de Internationale Dag van de Slaap, maak je kans op het boek Slapen als een oermens van Merijn van de Laar. Houd die dag onze socials goed in de gaten, want we verloten vijf exemplaren onder onze volgers!
Meer informatie over slaap en tips

We brengen ongeveer 1/3e van ons leven slapend door. En die tijd is nuttig besteed, want tijdens je slaap krijgen je hersenen een soort wasbeurt waardoor ze als het ware worden schoongespoeld. Je onthoudt belangrijke dingen die je overdag hebt geleerd en je verwerkt emoties. Wil je meer lezen over waarom slaap belangrijk is voor gezonde hersenen en hoe slaap werkt in de hersenen? Kijk dan op deze pagina. Je vindt er ook de SlaapCheck: een tool die je op basis van je antwoorden tips op maat geeft voor een betere nachtrust.
Welke feiten en fabels over slaap ken jij?
25 meestgestelde vragen over slaap
Wat kun je doen als je ontevreden bent over je nachtrust? Is het erg als je een een paar nachten slecht slaapt? En wat gebeurt er eigenlijk tijdens je slaap? Vorig jaar hebben we een uitvraag gedaan naar de vragen die mensen hebben over slaap. We waren overweldigd door het aantal reacties en de diversiteit aan onderwerpen die werden aangedragen. Dat slaap ons bezighoudt, is duidelijk. Daarom hebben we de 25 meestgestelde vragen op een rij gezet, zodat je snel en makkelijk antwoord vindt op de onderwerpen die jou bezighouden.
Vragen en antwoorden:
- Hoe erg is het als ik een aantal nachten slecht slaap?
- Hoe ga je om met slaap als je wisseldiensten/nachtdiensten werkt?
- Hoe kun je stoppen met piekeren?
- Hoe zorg ik dat ik ontspannen kan slapen, zonder vol hoofd?
- Hoe zorg ik voor meer diepe slaap?
- Hoeveel uur slaap heb je nodig?
- Hoeveel uur slaap hebben tieners nodig?
- Ik droom veel. Hoe komt dat?
- Ik slaap maar een paar uur per nacht, hoe komt dat?
- Ik slaap slecht slechts sinds ik in de overgang ben. Wat kan ik doen om beter te slapen?
- In hoeverre heeft drukte overdag invloed op slaap ’s nachts?
- Is er bewijs voor gebruik van verzwaringsdekens, lichtbrillen en slaaprobots voor betere slaap?
- Kan het zijn dat mijn hersenaandoening mijn slaapkwaliteit beïnvloedt?
- Kan je jezelf trainen om een ochtendmens te worden?
- Sinds mijn hersenletsel slaap ik slecht. Wat kan ik doen om beter te slapen?
- Volgens mijn horloge heb ik te weinig diepe slaap. Hoe kan ik dit verbeteren?
- Waarom is mijn tiener ’s ochtends niet uit bed te krijgen?
- Waarom zorgt de overgang voor slechtere slaap?
- Wat gebeurt er met de hersenen als een tiener te weinig slaapt?
- Wat moet ik doen als ik ’s nachts wakker word en niet meer in slaap val?
- Zijn de slaapproblemen die in de overgang ontstaan blijvend?
- Zonder powernap kom ik de dag niet door. Is dat ongezond?
- Zouden slaapmiddelen zoals melatonine en droomsap helpen om beter te slapen?
Thema’s binnen slaap
Tijdens de overgang ervaart ongeveer de helft van de vrouwen slaapproblemen zoals problemen met inslapen, ’s nachts wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen. Helaas is er nog niet zoveel bekend over hoe slaapklachten tijdens de overgang verholpen kunnen worden. Wel is het extra belangrijk om te zorgen voor een goed slaapgedrag.
De Hersenstichting en slaap
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor hersenaandoeningen, want voor de meeste aandoeningen zijn er nog geen genezende behandelingen. Hersenweefsel kan namelijk nog steeds niet hersteld worden als het eenmaal beschadigd is. Een gezonde leefstijl kan het risico op hersenaandoeningen verkleinen en de gevolgen van veroudering uitstellen. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles om ervoor te zorgen dat heel Nederland uitgerust wakker wordt, zodat iedereen z’n hersenen zo gezond mogelijk houdt.
Dit doen we door het geven van voorlichting en ontwikkelen van praktische tools die helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Daarnaast financieren en realiseren we onderzoeken en projecten voor kwetsbare groepen. Ook brengen we het enorme belang van slaap voor gezonde hersenen onder de aandacht van het publiek en de politiek.